onsdag 3. oktober 2012

Kanyleskift

 

Kanyleskift hjemme, september 2012

Dette gjør ikke vondt, men trigger hosterefleks og svelg. Kanyleskift gjøres ca hver tredje mnd.

4 kommentarer:

 1. Ingen ekspert på feltet, men ser du har typen kanyle med "køff". Korleis er det for deg å snakke? Har erfaring med den type kanyle, der bruker nesten ikkje orka å vere på "tale"...Skifta til kanyle uten "køff" og er på "tale" heile tida med den virkning av å kunne kommunisere med alle. Som igjen skapar trygghet. Måtte berre nevne det då det viser seg forskjellig info fra sj.hus til sj.hus :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei. Kanyle uten cuff har dessverre ingen relevans for meg. ALS'n lammet tunge og svelg for mange år siden.

   Slett
  2. Annonym. Spør om å få en TTS kanyle. TTS betyr "tight to shaft", som på norsk betyr at cuffen ligger helt inntil røret til kanylen når den ikke er oppblåst. Dermed kan du prate på dagen, og sove uten lekkasje på natta!

   Slett
 2. Siden jeg er ekspert på feltet tillater jeg meg å komme med et par tips. Mulig du ikke kan benytte deg av det siden du har null funksjon i lungene. Jeg fører ned et sugekateter slik at det stikker så vidt ut av kanylen. Når jeg nå drar ut kanylen vil sugekateteret ta med seg slimet som blir liggende igjen i pusterøret. Det er gjerne det som setter igang hosterefleksen. Dette tar litt lenger tid, og er avhengig at du takler at oksygenmetningen faller litt. Jeg er usikker på hvor selvstendig du opererer med tracheostomien, og du bør kanskje konsultere deg med noen om teknikken. Jeg fant ut at det hjalp på meg. Happy breathing!

  SvarSlett

Skriv gjerne en kommentar :)